ISTORICUL COMUNEI SACELE
Situata la aproximativ 12 km sud de Cetatea Histria, zona comunei Sacele, fost Peletlia, a facut parte din teritoriul Cetatii. Cetatea Histria a fost fondata la sfarsitul secolului VII i. Hr., ca port pe tarmul actualei lagune Sinoe - fost golf deschis la mare, de catre colonistii din Milet, dobandind in perioada greaca si elenistica un rol important in Pontul Euxin din punct de vedere economic. Date istorice cu privire la anul infiintarii comunei Sacele nu se cunosc cu exactitate, ele pierzindu-se in negura vremii. Cert este faptul ca satul Sacele dateaza inca din antichitate, acest lucru fiind demonstrat de vestigiile romane si grecesti descoperite de-a lungul timpului in zona:
  • apeducte descoperite dupa cutremurul din 1941;
  • amfore de capacitati diferite: 100, 50 si 40 litri;
  • monede romane, dacice si turcesti;
  • rasnite, placi de marmura cu inscriptii romane si grecesti
Dupa razboiul de Independenta din 1877-1878 , cand Dobrogea a revenit la patria mama, catunul Peletlia (azi Sacele) apartinea de comuna Caruharman (azi Vadu). Tot in acea perioada s-a format si satul Traian (fost Iupar), ce apartinea de comuna Sacele. Numele acestui catun s-a dat in amintirea Imparatului Traian.
    In anul 1910 sediul comunei s-a mutat de la Vadu la Sacele.
    In anul 1925 numele satului s-a schimbat, in mod oficial, din Peletlia in Sacele, la interventia a doi boieri localnici, proveniti din comuna Sacele de Brasov.
    De-a lungul timpului, comuna a fost populata de oameni veniti din tara in zona Dobrogei datorita improprietaririlor care se realizau la acea vreme.