ECONOMIA COMUNEI SACELE
Situatie economica

    In perioada post-revolutionara, mediul economic a cunoscut o serie de schimbari bazate pe principii ale economiei de piata, cu impact major asupra dezvoltarii zonale. Noile schimbari, bazate pe gandiri noi, au condus la efecte ce au fost apreciate ca fiind nefavorabile de majoritatea populatiei, in special a celei din mediul rural.
    Economia post-revolutionara a cunoscut o curba descendenta avand in vedere numeroasele schimbari care au avut loc la nivelul diferitelor sectoare de activitate: de mentalitate, de management, tehnologic etc. Trecerea la capitalism a reprezentat declinul economiei existente, la acel moment, la nivelul micilor localitati din Romania.
    Caracteristica economica predominanta pentru comuna Sacele (cu localitatile arondate Sacele si Traian) este agricultura, majoritatea populatiei fiind implicata in acest sector (90%).
Infrastructura

    Localizata la jumatatea distantei dintre Constanta si Tulcea, comuna Sacele face parte din zona litoralului romanesc, riveran Marii Negre, pe o lungime de 24.5 km - in lungul grindului Chituc.
    Principalele cai de comunicatii intalnite pe raza comunei Sacele sunt:
 • cai rutiere - sunt cele mai des intalnite pe raza comunei Sacele. Printre acestea se numara:
  • DN 22, care se intinde pe relatia Tulcea - Constanta - Vama Veche (prin Ovidiu si Navodari). Drumul National 22 formeaza limita de vest cu comunele Mihail Kogalniceanu si Cogealac a teritoriului administrativ al comunei Sacele;
  • DJ 226, comuna Sacele fiind situata la o distanta de aproximativ 33 km de municipiul Constanta si 20 km de Navodari;
 • Drumurile comunale traverseaza localitatea Sacele prin zona de sud-vest, realizind legatura intre comunele vecine. Astfel, intalnim DC 83 care realizeaza legatura intre Vadu - Corbu si Piatra si DC 85 situat pe malul lacului Tasaul, care asigura legatura intre Luminita si Piatra.
 • cai ferate - Liniile de cale ferata, si implicit gari de cale ferata, intalnite in apropierea comunei Sacele sunt urmatoarele:
  • gara Cogealac este situata la aproximativ 15 km de comuna Sacele
  • gara Mihai Viteazu amplasata pe DJ 226 la o distanta de 15 km de comuna Sacele
Cu exceptia celor doua gari, teritoriul comunei Sacele este traversat de o linie de cale ferata industriala situata in partea de sud a localitatii, pe malul lacului Tasaul, care face legatura spre vest intre cariera de calcar existenta in localitatea Piatra, iar spre est platforma Midia - Navodari - Lumina - Nazarcea - Medgidia.
 • cai aeriene - la aproximativ 25 de km de comuna Sacele se afla Aeroportul International Mihail Koganiceanu, accesibilitatea catre aceasta locatie realizindu-se in mod indirect prin intermediul DC 82, DN 22 si DC in zona localitatii Sibioara spre DN 2A
Accesul in zona localitatii Sacele se realizeaza prin intermediul unui operator de transport in comun privat, respectiv SC Geo & Alina SRL. Transportul in comun este asigurat prin intermediul unor microbuze de capacitate medie (aproximativ 20 locuri).
    In interiorul localitatii, transportul locuitorilor este asigurat prin mijloace proprii de locomotie (biciclete, masini, carute etc).

    Alte lucrari ale infrastructurii
    Structura terenului intravilan la nivelul comunei Sacele (inclusiv satul Traian) se compune din: pietruit - 2190 ml si pamant - 14.995 ml. Referitor la terenul extravilan, 6 km din lungimea acestuia sunt pietruiti, iar 27 ha este reprezenta sant cu destinatie agricola.
    In vederea imbunatatirii legaturii intercomunale se impune modernizarea drumului comunal DC 82 Vadu - Sacele - DN 22. La nivel local, este necesara modernizarea drumului comunal DC 84 care face legatura dintre satul Traian si comuna Sacele. Modernizarea acestui drum de acces reiese din necesitatea asigurarii unei legaturi optime cu resedinta de comuna, respectiv Sacele.

    Utilitati
    Reteaua de alimentare cu apa
    Comuna Sacele dispune, la nivel local, de un sistem centralizat de alimentare cu apa potabila. Sistemul de alimentare cu apa potabila existent acopera aproximativ 70% din necesarul comunei. In general, acesta functioneaza satisfacator.
    Primaria comunei Sacele intentioneaza extinderea retelei de alimentare cu apa potabila existente cu 2 km in localitate, precum si introducerea unui kilometru de retea in satul Traian.