SUPRAFATA COMUNEI SACELE

Teritoriul administrativ

al comunei Sacele este format din 2 unitati geografice distincte: la vest este pozitionata marginea estica a podisului Dobrogei, iar la est se afla zona lagunar - deltaica (lacuri si grindul Chituc).
    Intreg teritoriul comunei este format dintr-un relief de podis putin valurit, cu 2 pante majore line, respectiv de la vest spre est si din zona centrala catre nord si sud - vest. Relieful este fragmentat de vai putin adanci, fara maluri abrupte, majoritatea seci.
    In zona de sud, spre lacul Tasaul, podisul prezinta pante mai mari, capatind aspectul unor boturi de deal. Cotele cele mai ridicate sunt in vest (Movila Mircea - 162.7 m), iar in zona grindului Chituc se afla altitudinea cea mai mica - 0,5 m.
    In zona de est, comuna Sacele este marginita de lacurile Nuntasi si Tuzla si cuprinde partea de sud a lacului Sinoe (aproximativ 440 ha din 900 ha suprafata totala) si grindul Chituc aproximativ 5.500 ha. Malul Marii Negre aferent grindului Chituc are cote joase, zone de balti si stufaris.

Cea mai mare parte a teritoriului comunei Sacele se incadreaza in clasa a III-a de calitate (41-60 puncte de bonitate). In aceasta categorie sunt incluse terenurile de calitate mijlocie, cu limitari si restrictii moderate, care se formeaza, in general, pe suprafete plane sau slab inclinate. Din aceasta categorie fac parte cernoziomurile si solurile balane. Nota de bonitate este data in principal de cantitatea redusa de precipitatii, temperatura medie anuala ridicata, precum si adancimea mare a apei freatice.
    De asemeni, se intalnesc soluri care se incadreaza in clasa a IV-a (21-40 puncte de bonitate) si a V-a de calitate (0 -20 puncte de bonitate).
    Pe solurile cu o fertilitate mai buna (clasa a III-a de calitate) se recomanda cultivarea in primul rand a cerealelor de toamna (grau, orz, secara), precum si a florii - soarelui, rapitei, lucernei, inului pentru ulei, soiei (numai in conditii de irigare), mazarei, fasolei, sfeclei de zahar si a porumbului.
    Suprafetele de teren care se incadreaza in categoriile IV si V de calitate sunt utilizate, in general ca pasuni, necesitand aplicarea periodica a reinsamantarii cu amestecuri de graminee si leguminoase pentru refacerea covorului vegetal, evitindu-se astfel accelerarea eroziunii solului.
    Principala resursa naturala a subsolului o constituie rocile, respectiv calcarul exploatabil din zona lacului Tasaul, sistul verde neexploatat din zona de sud a comunei Sacele si loess-ul care se exploateaza de catre localnici pentru diverse constructii. Pe langa roci, o alta bogatie naturala a subsolului zonei este reprezentata de nisipurile cu continut
titano-zirconic, exploatat pana in anul 1997 prin draga de pe grindul Chituc pentru Statia de concentrare finala a CNU de la Vadu.